Celosvetový astronomický maratón bude rekordný počtom účastníkov

31.03.2009 Poprad

Vysoké Tatry 31. marca (TASR) - Najvýznamnejšou celosvetovou akciou v Medzinárodnom roku astronómie určenou širokej verejnosti je projekt 100 hodín astronómie.
\"Stohodinový astronomický maratón od 2. do 5. apríla bude najväčšou vedecko-popularizačnou akciou v histórii ľudstva. Na webovom portáli k tejto akcii bolo zaregistrovaných viac ako 1500 podujatí vo vyše 130 krajinách a tento počet každým dňom narastá. Očakáva sa, že na akcii sa zúčastní viac ako milión záujemcov, \" povedal pre TASR Drahomír Chochol z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied vo Vysokých Tatrách. Vysvetlil, že ľudia na celom svete si budú počas akcie navzájom vymieňať skúsenosti z pozorovania Slnka a objektov nočnej oblohy. Pre mnohých to bude prvý letmý pohľad na vesmír cez ďalekohľad. Pre ďalších zase výborná príležitosť odovzdať svoje znalosti a skúsenosti novým záujemcom o astronómiu.
\"Do živého 24-hodinového celosvetového webového vysielania, nazvaného Okolo sveta s 80 ďalekohľadmi, ktoré sa bude konať od 3. apríla 9.00 h svetového času (UT, 11.00 h SELČ) do 4. apríla 9.00 h UT (11.00 h SELČ), sa zapoja najvýznamnejšie pozemské a družicové astronomické observatóriá. Diváci zistia, čo sa deje v observatóriu v ich krajine alebo v observatóriách na opačnej strane planéty, môžu poslať otázky a odkazy, uvidia nové obrázky z vesmíru a zistia, čo astronómovia práve robia, \" konštatoval Chochol. Dodal, že do webového vysielania sa zapoja astronomické observatóriá: ďalekohľady Keckov a Severný Gemini na Havajských ostrovoch, Anglo-austrálsky ďalekohľad, ďalekohľady na Kanárskych ostrovoch, veľký ďalekohľad v Južnej Afrike, VLT ďalekohľad Európskeho južného observatória v Chile, ale aj riadiace centrá družicových observatórií. Medzi nimi NASA/ESA Hubblov vesmírny ďalekohľad, ESA XMM-Newton, Integrál a ďalšie.
Prostredníctvom webového vysielania diváci navštívia všetky svetadiely vrátane Antarktídy. Webové vysielanie sa bude uskutočňovať z Hlavnej budovy Európskeho južného observatória v Mníchove využitím živého video vysielania prostredníctvom služby Ustream.tv. Ktokoľvek s webovým prehliadačom podporujúcim Flash bude môcť sledovať show cez webový portál 100 hodín astronómie. Televízne stanice, webové portály a vedecké centrá využijú na propagáciu vysoko kvalitné pripojenie. Očakáva sa aj zapojenie reprezentantov médií, ktorí budú pripravovať reportáže z prvej línie.
Program \"Celosvetový hviezdny večierok\" sa bude konať po západe slnka 4. apríla postupne po celej zemeguli. Amatérski astronómovia, kluby a iné skupiny rozmiestnia ďalekohľady na verejných miestach, ako sú rušné ulice či nákupné centrá, aby umožnili čo najväčšiemu počtu ľudí pozorovať objekty hviezdnej oblohy. Obidve iniciatívy doplní 5. apríla podujatie Slnečný deň.
Okrem 100 hodín astronómie sa konajú lokálne podujatia k Medzinárodnému roku astronómie 2009, naplánované vedeckými spoločnosťami a astronomickými entuziastami po celom svete, ktoré zahrňujú pozorovacie stretnutia, výstavy, špeciálne vystúpenia a ďalšie. Akcie 100 hodín astronómie sa zúčastňuje aj Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici formou otvorených dverí pre školy a verejnosť, vrátane nočných pozorovaní. Deň otvorených dverí na observatóriu na Lomnickom štíte sa uskutoční v sobotu 4. apríla.
Akcia 100 hodín astronómie sa uskutoční aj v mestských a regionálnych hvezdárňach a planetáriách, astronomických kluboch a krúžkoch po celom Slovensku.
 

Vyberte región